עריכה לשונית והגהה חשובים מאוד בעיקר כאשר רוצים לכתוב קורות חיים ברמה גבוהה, כשרוצים להוציא טקסט כלשהו לאור או בלהגיש עבודות סימניריוניות ומבחנים. כל עוד אין לך פטור משגיאות כתיב, עריכת הטקסט שגויה, הדבר יכול להוביל להורדת ניקוד מהציון הסופי בעבודות סמינריוניות וכו'. בעולם העבודה, שגיאות מסוג זה עלולות להתפרש בהמון מושגים שליליים ופשוט חבל שלא לדעת לערוך כמו שצריך ולהימנע מאי נעימות בהמשך.
טעות נפוצה שאנשים עושים בעבודות סמינריוניות, הוצאה ספרים ועוד, היא העריכה העצמית שהם עושים. אך אנשים לא מבינים מסיבה פשוטה, שבדיקת העריכה בעצמם, תוביל לסבירות גבוהה יותר שיהיו טעויות. בזמן שכותבים, המוח מייצר תמונת מנטלית של איך נראה הסיפור אך לא תמיד זהו המצב. למעשה במוחו של הכותב התמונה נראית מושלמת, אך במציאות היא… לא. כאשר מישהו חיצוני קורא את החומר, התהליך קורא הפוך, הקורא קורא את הטקסט והמילים קודם ואז מחפש את המשמעות וזה ההבדל.
בשורה תחתונה, כאשר הכותב מבצע עריכה והגהה, הוא לא רואה בצורה ברורה את וכמו בכל מוצר, שירות, תמיד צריך לתת לאנשים חיצוניים לבדוק ולקבל חוות דעת נוספת. במידה ואי ברשותכם את האפשרות להיעזר במישהו חיצוני, או שאתם בכל זאת רוצים ללמוד איך לערוך בעצמכם, הינה כמה טיפים.
אם אתם מעוניינים לדעת איך לכתוב ספר ברמה גבוהה, ואתם רוצים לדעת איך לערוך נכון, הטיפים האלה יהיו יעילים עבורכם.
טיפ מספר 1 – לשים את הכתיבה מאחור – לאחר שכתבת את הטקסט המבוקש בין אם כתיבה סמיניריון, ספר או כל דבר אחד, הפשירו את המוח. השאירו את הטקסטים במגירה לזמן מה, עד שתרגישו שתמונת הטקסט שכתבתם כבר לא נמצאת במוחכם. הדבר יקל על ראיית המציאות, ינתק אתכם רגשית מהספר ובכך יחליף את הקורא החיצוני שהיה אמור לבצע את הבדיקה. הבעיה עם השיטה הזו, היא שזה יכול לקחת זמן רב, ימים, אפילו שבועות, עד שתרגישו שהתנקתם ממה שכתבתם. יקח כמה זמן שיקח, אל תקראו עד שהתמונה והרגש יצאו מהמוח שלכם סופי.
טיפ מספר 2 – שמעו את הטקסט על ידי תוכנה – ישנם סטודנטים, שהזמן הזה יהיה יקר ערך עבורם, ולא תהיה להם את האפשרות לחכות עד שהתמונה תעלם מהראש. לכן, ישנם תוכנות אונליין שניתן להשתמש בהן על מנת להאיץ את התהליך. תוכנות שקוראות את הטקסט בקול אחר. כל מה שעליכם לעשות, הוא למצוא תוכנה כזו, להכניס את הטקסט, ולתת לתוכנה להשמיע לכם את הטקסט בקול אחר. התוכנה תעזור לכם להבין את הטקסט כקורא, ולא ככתוב הטקסט. ישנם מאות תוכנות כאלו בחינם באינטרנט לרשותכם.
טיפ מספר 3 – אימרו לחבר לקרוא בקול את הטקסט – הדבר לא רק יעזור לכם להבין כיצד הטקסט שלכם נשמע ויעזור לכם לזהות הגיה לא נכונה וטעויות נוספות. הדבר יעזור לכם גם להבין את המוח של הקורא ולאט לאט יעזור לכם לחדד את כישורי הכתיבה. זו מן הצצה אל המוח של הקורא. בנוסף, הדפיסו את הטקסט לנייר. מחקרים מראים שקריאה מנייר ב27% יותר יעילה מאשר קריאה מהמחשב מכמה סיבות.
לסיכום: ישנם מאות טיפים כיצד ניתן לבצע עריכה והגייה בעצמכם. כדאי לנסות ולשפר זאת עד כמה שאפשר וזה אכן אפשרי לעשות זאת לבדכם. הערך והתוצאות של העבודה, לא יהיו שוות אם במידה ולא הצלחתם לערוך את הטקסטים ברמה גבוהה ושיאפשר קריאה שוטפת ומובנת וללא שגיאות כתיב ועוד. בהצלחה.