אם מקדישים מאמר לכתיבת עבודות לתואר שני סימן שקיים הבדל ביניהן לבין עבודות לתואר ראשון, הבדל לא ממש גדול אבל משמעותי. אמנם דרך העבודה אינה שונה בהרבה ובהנחה שבתואר השני החיים יותר מורכבים, ללו"ז חשיבות רבה מאוד.
אחד מההבדלים בין עבודות לתואר ראשון לבין תואר שני הוא רמת הציפיה של האקדמיה להציג עבודת מחקר, לא חשוב באיזה תחום דעת, המבוססת על ניסיון שהצטבר מלימודי התואר הראשון. בואו נעבור אחד אחד.
אז מה ההבדל?
ראשית, אתם במקום אחר בחיים מזה בו הייתם בתואר הראשון. אולי אתם כבר עובדים, בעלי משפחה ובנוסף החלטתם להתקדם לתואר שני. קשיים בכתיבת עבודות אקדמיות לא חסרים, בוודאי לתואר שני אז היא חלק ממטלות נוספות של החיים. מצד שני יש לכם כבר מושג מה כוללת דרישה של כתיבת עבודות אקדמיות בהן התנסיתם במהלך התואר הראשון.
בהנחה שכתיבת עבודות אינה דבר חדש עבורכם תיעזרו בטכניקה של סיעור מוחות או שמש של רעיונות. קחו דף סמנו עיגול, באמצע העיגול כתבו את שם הקורס ואז תתחילו להעלות רעיונות הקשורים לנושא הקורס, כאילו הם קרני שמש. רשמו סביב העיגול קרניים של מידע, משפטים מעניינים, מקורות שאתם מכירים ורעיונות העולים בדעתכם.
בשלב הזה אל תפסלו אף רעיון שעולה בדעתכם, ואז בשיטת האלימינציה תלכו ותתמקדו, תמחקו נושאים, תאחדו אחרים עד שתגיעו לנושא ממוקד דיו המשלב ידע מוקדם שלכם, ענין והיתכנות מעשית.
לו"ז כתיבת עבודות לתואר שני, כלי עזר רב עוצמה
מה הבעיות הנפוצות של הסטודנטים? לארגן את הזמן.
- תתחילו לחשוב על נושא לעבודה באמצע הקורס.
- תבחרו נושא שאינו שגרתי או נפוץ מדי.
- תיפגשו עם המרצה. תשתפו ברעיונות שלכם, תקשיבו להנחיות, תבינו אותן ותהפכו את המרצים לשותפים בתהליך.
- תעשו בירור ראשוני ותוודאו שיש מספיק חומר ומקורות על הנושא.
- תנסחו בבהירות את שאלת המחקר כי היא הבסיס לכל עבודה והיא תנחה אתכם לכל אורכה.
הסדר הנכון של הכנה לקראת תחילת עבודה הוא בחירת הנושא, שיהיה מותאם להנחיות הקורס והמרצה, יש להיזהר מלהציג נושא רחב ולהתפזר יותר מדי.
אחרי קבלת אישור נושא העבודה נסחו את שאלת המחקר בה תתמקד העבודה ועליה תנסה לתת תשובות. גם בתואר שני נושא העבודה צריך להיות ממוקד, רצוי לבחור נושא שיש לכם בו ידע מוקדם וכן לברר שיש מספיק חומר ומקורות עליהם ניתן לבסס עבודה אקדמית.
מצופה זה לא רק ופל
כן, עבודות אקדמיות לסטודנטים בתואר שני מצופה מהן ליותר מאשר בתואר הראשון. אורך העבודה בתואר השני והמבנה שלה דומים ובכל זאת צברתם מעט ניסיון בכתיבת עבודות אקדמיות ולכן מצפים מכם לקצת יותר.
חלק ניכר מאיכות העבודה, שאולי גם ישפיע על הציון, בא לידי ביטוי ביצירתיות אבל גם כתיבת עבודות לתואר שני כדאי שתהיה כתובה בשפה עניינית ובעיקר בהירה. כתיבה בשפה גבוהה מדי, אינה משפרת את הטענות ולא את ביסוסן.
יצירתיות יכולה לבוא לידי ביטוי בשאלת החקר כך שתאיר זווית מיוחדת להסתכלות על מה שכבר נאמר במאמרים עליהם תבססו את העבודה. בתואר השני יהיה עליכם להיעזר במקורות ומאמרים אקדמיים גם באנגלית, לא להיבהל, יש אפשרויות שונות של תרגום תיעזרו בהם ותתעכבו רק על מה שישרת את העבודה.
ציפיות מעבודות בתואר שני יש גם למרצה אבל בהחלט גם לסטודנטים מעצמם. נצלו את ההזדמנות להתעמק בשאלה עיונית כך שבסוף התהליך יישאר איתכם ידע שילווה אתכם הרבה אחרי שתסיימו ללמוד.