פסיכולוגיה היא פלג במדעי החברה אשר בוחן התנהגות בני אדם תוך התמקדות בתהליכים קוגניטיביים שמשפיעים על התנהגותם. פסיכולוגיה היא דיסציפלינה שדרכה אפשר להבין, לתאר ולהסביר התנהגות אנושית. את אותה התנהגות אנושית ניתן לבחון באמצעות כמה תחומי דעת במדע הפסיכולוגיה כשכל אחד מהם תורם להבנת התמונה הכוללת שנקראת נפש האדם. הפסיכולוגיה בוחנת תהליכים נפשיים מודעים ולא מודעים, התניית התנהגויות, תהליכים קוגניטיביים וביולוגים.
ללמוד פסיכולוגיה ?
הפסיכולוגיה נלמדת בחטיבות העליונות כמגמה וניתן ללמוד את פסיכולוגיה כמקצוע בלימודים אקדמיים. את לימודי הפסיכולוגיה אפשר ללמוד באקדמיה כתואר ראשון, שני ודוקטורט. לימודי פסיכולוגיה לתואר ראשון הם לימודים כלליים שחלים על תקופה של כשלוש שנים בממוצע וניתן ללמוד אותם במכללות ובאוניברסיטאות ברחבי הארץ. במסגרת התואר הראשון לומדים את כל אחד מתחומי הדעת בפסיכולוגיה בנוסף להקניית כלים מחקריים בסיסיים. במסגרת התואר הזה אין התמקדות בתחום דעת ספציפי אלא מתן זווית כוללת על הדיסציפלינה. נשאלות השאלות: מדוע להרחיב את לימודי הפסיכולוגיה? בנוסף, מהן הסיבות שבזכותן אדם יבחר להתמקצע בפסיכולוגיה? ולבסוף מה כוללים לימודים מתקדמים בפסיכולוגיה ולמי הם מתאימים?
לימודי תואר שני בפסיכולוגיה הם לימודים שונים במהות ובתכלית שלהם מלימודי פסיכולוגיה לתואר ראשון. כפי שנטען מקודם, לימודי תואר ראשון הם לימודים כלליים שמלמדים את כל ענפי הפסיכולוגיה ברמת הבסיס. לימודים לתואר שני לעומת זאת, הם לימודים מורכבים יותר ואינם כוללים למידה של אבני היסוד אלא במתן כלים להתמקצעות באחד מתחומי הפסיכולוגיה. בלימודים הללו מקבלים הסמכה ונחשבים לבעלי מקצוע בפסיכולוגיה או בשם "פסיכולוג". כל אחד מתחומי הפסיכולוגיה מספק הסמכה משל עצמו, לדוגמה בפסיכולוגיה קלינית ניתן המקצוע פסיכולוג קליני, בפסיכולוגיה-ביולוגיה ניתן המקצוע פסיכולוג ביולוג וכך הלאה.
לימודים מתקדמים בפסיכולוגיה הם לא לימודים שמתאימים לכל אחד. הסיבה לכך היא בעובדה שלימודים אלו הם לימודים תובעניים, יקרים ודורשים המון משאבים מהסטודנט. כמו כן הרמה האקדמית היא גבוהה למדיי. בנוסף לכך, תנאי הקבלה לא פשוטים אף הם ודורשים ממוצע תואר ראשון גבוה, ציון מבחן "מתאם" גבוה (מבחן הכנה לתואר שני בפסיכולוגיה) וניסיון בתחום הפסיכולוגיה המתבקש.
עד כה למדנו את מאפייניו של התואר השני בפסיכולוגיה ובנוסף על המורכבות שלו. אם כך, מדוע ללמוד מקצוע שאיננו פשוט בכלל? ישנן סיבות רבות ללמוד בפסיכולוגיה כתואר מתקדם ולכל אדם רצון אינדיבידואלי משל עצמו. אולם הסיבה השכיחה ביותר הוא סקרנות תמידית סביב נפש והתנהגות האדם. החברה האנושית הינה נושא מחקר אינסופי שרק מתחדש בכל רגע נתון. הפסיכולוגיה מספקת ראי על אותה התנהגות וניתן להבינה מכל כך הרבה זוויות ראייה, שכל אחת מהן טמונה בלימודי הפסיכולוגיה.
במענה על שאלה אחרת, אדם שיבחר ללמוד פסיכולוגיה הוא אדם סקרן שאינו מפחד להביט בראי הנפש, אדם שרוצה להבין את עצמו ואת החברה. לסיכום, לימודי פסיכולוגיה מתקדמים הינם לימודים תובעניים אך עם זאת מסקרנים, מספקים הסמכה ומקצוע בהתאם להבנה לעומק של התנהגות האנושית.