שיטת מחקר הינה כלי רעיוני מחקרי, שהקהילה המדעית הפכה אותו למקובל, בשל העבודה שכלי זה חוקר השערות. כלי זה מאושש בידי אותה שיטה.
למעשה, מדובר בחקירה מדעית, המכילה אמות מידה, שחשוב שתזכרו, כמו: אמפיריות- הכוונה לכך שהמידע נאסף לצורך ניסוי, והכוונה של מושג זה, אמפיריות, הינה חקירה עובדתית ומוכחת, הכוונה לדבר מה בעל הוכחות מעשיות בשטח, שמקבל תוקף, ולאור ההוכחות- הופך למשהו עובדתי ומוצק, אובייקטיביות- יש לוודא כי המחקר איננו מוטה ומתנהל ללא עירוב אינטרסים אישיים, יכולת לשחזר את המחקר, והמושג אינדוקציה- הכוונה למסקנה ממקרה פרטי, שהופכת לקביעה כללית.
לרוב, ניתן יהיה למצוא זאת בעבודות שעוסקות בתחום מדעי החברה. שיטה זו מכילה מספר פרדיגמות, כמו פוזיטיביזם- הכוונה למציאות אחת, שנתפסת על ידי החושים ושתומכת באובייקטיביות. יש שימוש במערכי ניסוי, וזה כאשר יש ניסוי למחקר עם קבוצת ביקורת.
פרדיגמות נוספות: פוסט פוזיטיביזם- הכוונה למציאות אחת, אך כזו שנתפסת בחלקיות על ידי החושים, שיש אובייקטיביות בין המשתנים וכי הממצאים אינם מוחלטים, אלא הסתברותיים (סבירים אך לא מוחלטים וסופיים), קונסטרוקטיביזם- אין אמת אחת, וכי כל אמת הינה סובייקטיבית, וביקורתיות- אין להתבסס על אמת אחת, אלא לשלב גם את האמיתות האחרות, שהן חלק מן ערכי החברה, וזאת בהתאם לתרבות ולמגדר, שאמיתות באות לידי ביטוי בהן.
המטרה הינה ליצור שינוי בחברה, דרך נקודת מבט ביקורתית עליה, מה שגם משפיע על החוקר עצמו.
מדוע כל עבודה צריכה שיטת מחקר?
שיטת מחקר הינה הכרחית מאוד בעבודות אקדמיות. בואו מן הבסיס, ראשית כל. כל עבודה צריכה להיכתב בפונט david, בגודל 12. יש להגדיר שורה וחצי (1.5), ולאחר מכן לוודא כי העבודה נכתבת בפסקאות. הסיבה לחשיבות הפסקאות הינה בגלל שהעבודות דורשות סדר בתוכן הכתיבה, מכיוון שאסתטיקה חשובה מאוד וכי חשוב כי הכתב יהיה קריא וברור למרצה, שבודק את העבודה שלכם ולבסוף נותן עליה את הערכתו הסופית. הכתיבה חייבת להיות עניינית, מדעית, אקדמית וגבוהה.
ומדוע זו הכרחי? מכיוון שכך נבנית העבודה הסופית, וכך מקובל לבנות אותה ברוח עולם האקדמיה. השימוש בכלי זה מביא את החוקר לידי ממצאים, ולאחר מכן לדיון, מסקנות וסיכום, שנכתבים ברוח אותם ממצאים, שלא היו נוצרים אילולא השימוש בכלי מחקרי זה.
מה עוד צריך לדעת?
שיטת מחקר חשובה מאוד, וגם הכרחית מאוד, לעבודה שלכם, בשל האתיקה שמייחדת אותה. למשל: וולנטריות- ההשתתפות בראיונות הינה מרצונם החופשי של המרואיינים, הסכמה מדעת- הכוונה שאותו מרואיין מסכים מראש להשתתפותו בריאיון (לרוב עושים זאת עם טפסים), אנונימיות- למען פרטיותם של המרואיינים, שמירה על סודיות- אי הדלפת מידע שיכול להסגיר את זהות המרואיינים וכמובן, צמצום פגיעה- יש להשתמש בשפה מכבדת, על מנת לא לפגוע בכבודו האישי של המרואיין, ולזכור שבסופו של דבר, מרואיין זה התנדב מרצונו החופשי המלא להשתתף במחקר שלכם. אחרון החביב: איכות מקסימלית- צריך לוודא כי המחקר נעשה בצורה מקסימלית.
דוגמא: אם סטודנט יוצא לרובעי העיר אשדוד, ומראיין תושבים באשר ליחסים שבין חילונים לבין חרדים בעיר. לפני כל ביצוע ראיון, חשוב שהסטודנט יזכור את כל כללי האתיקה, על מנת שיקבל את איכות העבודה הטובה ביותר. ובמקרה זה, עליו להיות אובייקטיבי, וחף מכל דעה אישית, בבואו לראיין אוכלוסיות שונות, על מגוון דעותיהם והשקפות עולמן בנושאים שונים.
שיטת מחקר איכותנית
שיטת מחקר איכותנית הינה כלי רעיוני, שחוקר נרטיבים ובוחן סיפורים שונים, שיש להם השפעות חברתיות, תרבותיות, דתיות, מדיניות והיסטוריות. בשיטה זו ניתן פרדיגמת הקונסטרוקטיביזם באה לידי ביטוי עם עריכת ראיונות עומק, מכיוון שזוהי פרדיגמה התומכת בנרטיביות.
לחצו על הקישור למידע נוסף – שיטת מחקר איכותנית.
שיטת מחקר כמותית
שיטת מחקר כמותית מתבססת על מידע כמותי ומדיד (כמו שאלונים), כאשר פרדיגמת הפוזיטיביזם באה לידי ביטוי בשיטה זו. מלבד שאלונים, ניתן לבצע גם ראיונות סגורים וניתוח כמותי של טקסטים. דרך מוכרת בשיטה: ניתוח סטטיסטי, שעוזר לגבש נתונים למחקר.
לחצו על הקישור למידע נוסף – שיטת מחקר כמותית.
שירות "קמפלוס" לסטודנט
שירות "קמפלוס" מעניקים ערך מוסף לסטודנט, ומביאות אותו לתוצאות האקדמיות המתבקשות ביותר, עם שירות מקצועי לחלוטין.
ולכן, אתם מוזמנים ליצור איתנו קשר.